Yes! Een baby! En stapels papierwerk…

21 jan 2019

Het is zover: je krijgt een kindje! Maanden van voorbereidingen voor het mooiste slaapkamertje, schattige kleertjes, het eerste knuffeltje… En dan wijst iemand je op wat er allemaal bij de overheid en Belastingdienst geregeld moet worden. HELP!

Nieuwbakken vader

Ik zal me even voorstellen: ik ben Koen en ik ben zo’n 11 jaar aan het werk als belastingadviseur, waarvan nu 2 jaar bij Stolwijk Philipsen. Maar het allerbelangrijkste om te weten: sinds een paar weken ben ik vader! Ik ben natuurlijk apentrots op onze kleine man en ik wil alles goed voor hem regelen, dat zit nou eenmaal in het bloed van een belastingadviseur. Er zijn ontzettend veel zaken die je moet regelen of waar je over na moet denken als je vader (of moeder) wordt. Vandaar deze blog. Ik deel graag mijn ervaringen met alle (aankomende) ouders en hopelijk kan ik je een beetje wegwijs maken in de fiscale wereld van het ouderschap.

Tegemoetkoming in de kosten

 

Bijdrage van de overheid

Ja zeker, als je kinderen hebt krijg je geld van de overheid. Maar laat ik je enthousiasme meteen een beetje temperen: het is een tegemoetkoming en zeker niet voldoende om in alle kosten te voorzien. Maar hé, het is mooi meegenomen!

  • Kinderbijslag: zodra je aangifte doet van de geboorte van je kindje, geeft de gemeente de gegevens door aan De Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je ontvangt daarna per post meer informatie. De kinderbijslag is niet afhankelijk van je inkomen (en is dus voor iedereen hetzelfde) en bedraagt in 2019 € 219,97 per kwartaal voor kinderen t/m 5 jaar oud. Wil je meer informatie dan is dit een goede site.
  • Het kindgebonden budget is wél afhankelijk van je inkomen én je vermogen. Zijn je inkomsten en vermogen niet te hoog, dan kan het kindgebonden budget oplopen tot € 3.101 per jaar. Voor meer informatie en het maken van een proefberekening is de site van de Belastingdienst een erg goed hulpmiddel. Zeker de moeite waard om te checken of je hiervoor in aanmerking komt.
  • En dan is er nog de kinderopvangtoeslag. Deze kun je aanvragen als je gebruik maakt van ‘officiële’ kinderopvang zoals een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of gastouder. Deze toeslag is ook afhankelijk van je inkomen. Ook hiervoor kun je bij de Belastingdienst een proefberekening maken. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. 😉

Hier wil je niet over nadenken

Met zo’n kleine in huis ben je super gelukkig (en inderdaad, ook een beetje moe van de korte nachten). Wat onlosmakelijk met elkaar verbonden is: zodra er een baby in je leven komt, komen ook de zorgen. Wat als… en dan kun je wel honderdduizend dingen verzinnen waar je absoluut niet aan wilt denken. Toch is het verstandig om over sommige van deze dingen wél na te denken, juist in het belang van die kleine. Stel bijvoorbeeld dat jij en/of je partner overlijdt bij een ongeluk. Wat gebeurt er dan met jullie kindje?

Een testament? Waarom?

 

Belangrijkste om te vertellen is dat hier geen concreet antwoord op te geven is. Het hangt helemaal af van je persoonlijke situatie, maar vaak kun je dit soort zaken regelen met een testament.  Ik kan wel een paar voorbeelden geven:

Voorbeeld 1: jullie zijn niet getrouwd en hebben ook geen geregistreerd partnerschap. Als moeder ben je automatisch ‘juridisch moeder’, maar als verwekker ligt dat anders: je moet voor de geboorte het kindje erkennen (erkenning van de ongeboren vrucht) pas dan ben je officieel ‘juridisch ouder’. Mocht de verwekker voor de geboorte overlijden en je hebt het kindje niet erkend, dan is het kindje ‘niks’ van je. En aangezien jij en je partner niet getrouwd zijn, zijn de ouders van de verwekker erfgenaam. Heb je wel erkend, maar geen testament, dan erft je kind (een deel van) de woning.

Voorbeeld 2: jij en je partner overlijden beide en jullie kindje blijft alleen achter. Wie gaat er dan voor hem/haar zorgen, wie krijgt de voogdij? Dit is een moeilijk maar o zo belangrijk onderwerp om over na te denken, je wilt je kindje goed verzorgd achterlaten. Als ouders kun je 1 of 2 personen aanwijzen als voogd in een testament bij een notaris. Sinds een paar jaar kun je dat ook kosteloos vastleggen met een registratie in het gezagsregister. Regel je dit als ouders niet, dan wordt het door de rechter bepaald. En eerlijk is eerlijk; wie kan het beste bepalen waar je kindje het beste af is zonder ouders, jij of een rechter? Inderdaad, dat kun je beter zelf in de hand hebben. Als jullie samen besproken hebben wie voogd wordt (of worden) vergeet dan niet om het ook met deze persoon (personen) te overleggen. Het is namelijk een hele verantwoordelijkheid.

Sparen voor je (klein)kind

 

Tijd voor iets leuks

Oké de dingen-waar-je-niet-over-na-wilt-denken hebben we gehad. Tijd voor iets leukers; je (schoon)ouders willen gaan sparen voor hun kleinkind. Hoera!

Het is wel handig dat opa en oma een beetje op de hoogte zijn van wat zij belastingvrij mogen schenken: het belastingvrije bedrag (in 2019) is € 2.173 per jaar per kleinkind. Uiteraard mogen ze meer sparen ;-), maar dan moet over het meerdere minstens 18% naar de fiscus. Dat is wel even iets om rekening mee te houden.

Voor ons als ouders is het belastingvrije bedrag trouwens hoger: € 5.428 per jaar per kind (in 2019). Dit is het totale bedrag wat je als vader en moeder samen onbelast mag schenken, ook als je gescheiden bent.

Oja, als je een rekening op naam van je kind (of kleinkind) gaat openen overweeg dan of je de rekening wilt laten blokkeren tot je (klein-)zoon of –dochter meerderjarig is. Zo kun je voorkomen dat je onschuldige hummeltje in de puberteit (als ze toch niet meer zo onschuldig zijn…) de rekening plundert. Bijkomend voordeel is dat de rente vaak hoger is als het bedrag langere tijd vast staat én het bedrag dat op de rekening staat telt dan niet mee voor het vermogen (bij het aanvragen van toeslagen) van de ouders of grootouders. Dat kan soms net het verschil maken bij het krijgen van een kindgebondenbudget en huur- of zorgtoeslag.

Niet vergeten!

 

Tot slot

Zoals je leest; flink wat zaken waar je als nieuwe of aankomende ouders over na moet denken of je in moet verdiepen. De wet- en regelgeving rondom deze zaken is erg uitgebreid en de mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor het lastig is een goede keuze te maken. Kom je er zelf niet goed uit, vraag dan een adviseur om met je mee te kijken of het voor je te regelen. Voor adviseurs zijn dit soort zaken dagelijkse kost, waardoor we alle ins & outs kennen en makkelijker een advies kunnen geven over de beste optie voor jou en je gezin. En vergeet niet… Geniet van je kleine wonder!

Wil je graag meer weten over wat je als ouders moet regelen voor je kind(eren)? Laat het mij of mijn collega’s weten, wij komen graag een keer bij je langs. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.


Delen via Social Media