Minder lang betalen aan je ex

22 jul 2019

Vanaf 1 januari 2020 wordt de termijn voor het betalen van partneralimentatie naar beneden bijgesteld.

Wetsvoorstel reeds goedgekeurd

In 2015 werd een wetsvoorstel ingediend over het verkorten van de termijn voor het betalen van partneralimentatie. Na een aantal wijzigingen op het eerste voorstel is het inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer.

Op dit moment is het zo dat je in beginsel 12 jaar partneralimentatie betaalt vanaf de inschrijving van de echtscheiding. In het nieuwe voorstel is dit veel minder lang: de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van in beginsel 5 jaar. Een voorbeeld:

Ben je 3 jaar getrouwd geweest, dan betaal je nog maximaal 1,5 jaar alimentatie voor je ex-partner. Ben je 11 jaar getrouwd geweest, dan betaal je de maximale 5 jaar partneralimentatie.

Het nieuwe voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Na goedkeuring geldt het alleen voor nieuwe echtscheidingsprocedures vanaf 2020 en alleen voor partneralimentatie. Kinderalimentatie staat hier helemaal los van.

Uitzonderingen

Zoals bij vrijwel iedere wet, zijn ook hier een aantal uitzonderingen van toepassingen:

  • Ben je langer dan 15 jaar getrouwd geweest en is je ex-partner ten hoogste 10 jaar jonger dan de AOW-leeftijd? Dan eindigt de verplichting tot partneralimentatie pas als de AOW-leeftijd bereikt is. De maximumduur is dan dus 10 jaar.
  • Ben je 50 jaar of ouder en langer dan 15 jaar getrouwd geweest, dan is de maximumduur ook 10 jaar.
  • Heb je samen met je ex-partner kinderen jonger dan 12 jaar? Dan loopt de verplichting door tot je jongste kind 12 jaar oud is. Ga je scheiden als je jongste net geboren is, dan is de maximumduur van partneralimentatie dus 12 jaar.

Zijn meerdere van deze uitzonderingen op jouw situatie van toepassing, dan geldt de langste termijn.

Grondslag blijft ongewijzigd

De grondslag voor de betalingsverplichting blijft ongewijzigd in het nieuwe voorstel. Dit is en blijft de lotsverbondenheid die het huwelijk met zich meebrengt. Ook de huidige rekenmethodiek verandert niet. De manier waarop de partneralimentatie berekend wordt staat niet in de wet, maar in de Tremanormen, deze normen volgen rechters bij het vaststellen van de partneralimentatie.

Het uitsluiten van alimentatieplicht in huwelijksvoorwaarden blijft ongeldig.

Heb je vragen over de nieuwe regeling? Wij adviseren je graag. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.


Delen via Social Media