Help! De accountants komen!

06 mei 2019

“Oh nee… de accountant komt vandaag.” Ja echt, dat horen we regelmatig. Oké, we zijn misschien soms lastig en we stellen veel vragen, maar dat doen we niet voor niks…

Even voorstellen

Lastig, vervelend, moeilijke woorden… dat is mijn imago. Of nou ja, het imago van een accountant. Volgens sommige dan. Ik zal me even voorstellen: ik ben Eric, 27 jaar en ongeveer vijf jaar werkzaam als Assistent-Accountant AA. Stel ik tijdens mijn werk lastig vragen? Volgens mij niet, maar ik kan me voorstellen dat sommige klanten dat zo ervaren. Waarom? Niet om moeilijk te doen, maar omdat ik als goede accountant mijn klant wil leren kennen.

We liggen onder vuur!

 

Het beroep accountant ligt onder vuur. De eisen vanuit de overheid en de maatschappij worden steeds hoger, er wordt steeds meer van je verwacht, je moet altijd op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en de werkdruk is hoog. Klopt allemaal. Met als gevolg dat minder mensen voor ons vak kiezen, er een tekort aan accountants ontstaat en de druk nog hoger wordt. En zo is het cirkeltje weer rond. Maar… ik wil je niet afschrikken, ik wil je juist vertellen waarom mijn vak zo’n mooi vak is. En ook wat we nu eigenlijk doen, want dat lijkt één van de best bewaarde geheimen. 😉

Het geheim onthuld…

Tja, het grote geheim: wat doen we nou precies? Binnen het vak accountancy heb je grofweg twee stromingen: AA en RA. Even een korte toelichting:

  • AA, de Accountant-Administratieconsulent (inderdaad een mond vol). Met nog een paar jaar praktijkervaring mag ik mezelf zo noemen. Ik ben vooral bezig met het maken van jaarrekeningen voor het MKB (midden- en kleinbedrijf). Iedere BV is verplicht een jaarrekening bij de KvK te deponeren, daar zorg ik dus voor. Als AA stel je de jaarrekening op. Dit noem je ook wel “samenstellen”. Daarnaast geef ik advies, bijvoorbeeld over belastingen.
  • RA staat voor Register Accountant en kost een paar jaar extra studeren. Als RA kom je bij grotere bedrijven waar je niet alleen de jaarrekening, maar ook de processen gaat controleren. Simpel gezegd: je krijgt gegevens aangeleverd van het bedrijf en je gaat checken of deze kloppen en ‘aannemelijk’ zijn. Waarom? Bij grotere bedrijven heb je vaak te maken met meer belanghebbenden, zoals aandeelhouders, investeerders, een ondernemersraad, de bank en natuurlijk de Belastingdienst. Al deze betrokkenen willen een betrouwbaar en objectief beeld hebben van wat er gebeurt in het bedrijf. Dit werk wordt ook wel “controle” genoemd.

Ik ben nu bezig met het praktijkgedeelte van de AA-opleiding. Hier hoort ook een klein stukje controle bij. Onder de vleugels van collega Marieke, verdiep ik me nu in de wereld van de controle. Een totaal andere wereld kan ik wel zeggen!

Ken je de klant niet? Dan kun je geen controle doen.

 

Discussie over gouden bergen 

Wat me als eerste opvalt: het samenstellen van een jaarrekening (AA) kun je vaak ook doen als je niet alle ins & outs van een bedrijf weet. Maar je kunt géén controle (RA) doen als je de klant niet echt kent. Vandaar dus dat accountants veel vragen stellen! Een controle gaat dieper, je duikt echt in het bedrijf, hoe de processen lopen en hoe er gewerkt wordt. Soms tot de kleinste details. En dat kan wel eens wat gespreksstof opleveren…

Bij een controle heb je te maken met meerdere betrokkenen en vaak heeft iedere partij zijn eigen belang. Een voorbeeld: stel de ondernemer is op zoek naar een investeerder. Hij wil dan een zo positief mogelijk beeld afgeven van hoe het bedrijf ervoor staat om het investeren aantrekkelijk te maken. De investeerder heeft liever een minder ‘gekleurd’ beeld, zodat hij zijn risico beter in kan schatten. Cijfers zijn cijfers, dat klopt, maar toch is ons werk niet zwart-wit. Want in hoeverre gaan  openstaande facturen ook daadwerkelijk betaald worden? En moet je misschien al een reservering doen voor te verwachten kosten in de toekomst?  De regels kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden en in combinatie met verschillen in inschatting kan er soms een grijs gebied ontstaan. De gouden bergen die de ondernemer ziet zijn er soms niet of mogen niet op die manier worden gepresenteerd in de jaarrekening, dat leidt wel eens tot discussie. Het mooie daaraan? Dat je er samen uitkomt en tot een jaarrekening komt die aansluit bij de wet- en regelgeving én voor alle belanghebbende het meest eerlijke beeld geeft. Of in vaktermen: een getrouw beeld.

Cijfers zijn cijfers, maar toch is het niet zo zwart-wit

 

Heel soms gebeurt het dat je er samen niet uitkomt. Of omdat de informatie die je nodig hebt niet beschikbaar is of omdat het management een andere mening heeft. In de meeste gevallen geven we dan wel een accountantsverklaring af, maar met een aangepast oordeel waarmee de gebruiker kan zien waar twijfel over bestaat.

Rozengeur en maneschijn?

Is alles aan mijn beroep rozengeur en maneschijn? Nee helaas niet. Ik heb het gelukkig nog nooit van dichtbij meegemaakt, maar we kennen allemaal de verhalen uit de media die een zwarte schaduw over het beroep accountant leggen: betrokkenheid bij belastingontduiking en witwaspraktijken. Verhalen waar ik als accountant alles behalve trots op ben. Ik baal er zelfs van, want waar mijn beroep juist een eerlijk beroep is met een maatschappelijke functie zijn er toch accountants die er bewust een potje van maken. Is de verleiding dan zo groot om je als accountant met illegale praktijken bezig te houden? Nee zeker niet, niet groter dan bij andere beroepen, eerder kleiner denk ik. Wij worden er zelfs op getraind om fraude te constateren én het tegen te gaan. Dat is juist een mooi stuk van mijn beroep.

Tot slot

Accountancy saai? Alles behalve! Ik mag binnenkijken bij tal van bedrijven, ben de schakel tussen verschillende partijen en mag hen adviseren. De kennis van een accountant reikt ver én diep. Weet ik het toch even niet? Dan heb ik vele kundige collega’s achter me staan waarmee ik kan sparren. We blijven leren en ontwikkelen.

Wat denk jij, is accountancy iets voor jou? Kom eens met ons praten. Er zijn diverse trajecten waarbij je kunt werken en tegelijkertijd leren. Wij verwelkomen graag nieuwe collega’s, stagiaires en studenten in ons team! Je kunt mij (of mijn collega’s) telefonisch bereiken via 024 648 86 66 of je kunt een mailtje sturen.

 


Delen via Social Media