Check je WOZ-beschikking!

20 feb 2020

Je kunt binnenkort de nieuwe WOZ-beschikking weer op de mat verwachten. Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Goed checken dus!

Stijgende prijzen
Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen. Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo’n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001.

Gemeenten zijn verplicht om ieder jaar (peildatum 1 januari) een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van je onroerende zaak. Deze WOZ-waarde is leidend voor o.a. je aanslag onroerendzaakbelasting en tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor je eigen woning.

WOZ-waarde controleren
Ervaring leert ons dat gemeenten niet altijd even secuur zijn met het vaststellen van de WOZ-waarde. In ruim 1% van de gevallen wordt bezwaar aangetekend. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt tot een waardevermindering van gemiddeld 11,6%. De WOZ-waarde controleren en bezwaar maken kan dus lonen.

Bij het checken kun je kijken naar omgevingsfactoren. Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, controleer dan of bijvoorbeeld overlast van verkeer of stank vergelijkbaar is. Daarnaast kunnen individuele factoren een rol spelen bij het bepalen van de waarde. Zoals de aanwezigheid en ligging van een tuin en de staat van onderhoud.

Te hoge of juist te lage waarde?
Als de waarde afwijkt van de waarde die volgens jouw mening aan het pand toegekend dient te worden, maak dan bezwaar. Geef in je bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand te hoog is gewaardeerd.

Soms kan het interessant zijn om juist een hógere waardering te krijgen, bijvoorbeeld als je verkoopplannen hebt. Heeft je pand naar jouw mening een te lage waardering gekregen? Ook dan kun je bezwaar maken.

Meer weten
Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail via info@stolwijkphilipsen.nl.


Delen via Social Media