Belastingdienst start met toezicht ZZP-wetgeving

06 feb 2020

In een deel van de zorg en de bouw start de Belastingdienst met een sectorgerichte benadering op het toezicht op ZZP-wetgeving.

Samenwerking met brancheverenigingen en koepelorganisaties
Om te voorkomen dat er een ongelijk speelveld ontstaat als gevolg van het toezicht wil de Belastingdienst gaan samenwerken met brancheverenigingen en koepelorganisaties in de zorg en bouwsector. Ook bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen worden betrokken. Zo hoopt men marktverstoring te voorkomen. In het gepubliceerde toezichtplan van de Belastingdienst lees je alle details.

De Belastingdienst heeft geconstateerd dat steeds meer bedrijven zich ‘gedwongen’ voelen met opdrachtnemers te werken. Vooral als er krapte op de arbeidsmarkt is ontstaat er een groei aan ZZP-ers; men wil liever zelfstandig werken dan in loondienst. Dit zie je vooral in de zorg en bouw, vandaar dat de Belastingdienst hier start met het toezicht. In de zorgsector gaat het om toezicht bij ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. In de bouw wordt gekeken naar (grote) bouwprojecten.

Naar verwachting wordt in de toekomst ook gestart met toezicht in andere sectoren zoals ICT, onderwijs, horeca en detailhandel.

Uitbreiding van handhaving
De voornaamste reden voor het toezicht op de arbeidsrelatie door de Belastingdienst is de loonheffingen. De Belastingdienst handhaaft beperkt, maar vanaf dit jaar zijn de mogelijkheden tot handhaven uitgebreid. Tot dit jaar kon er alleen gehandhaafd worden bij kwaadwillendheid van de opdrachtgever. Vanaf 1 januari van dit jaar kunnen er ook consequenties volgen als opdrachtgevers, na constatering dat er sprake is van een dienstbetrekking, hun werkwijze niet binnen een redelijke termijn aanpassen.

Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail via info@stolwijkphilipsen.nl.


Delen via Social Media