Alles is helder. Ik ga verder studeren.

25 mrt 2019

Na 5 maanden stage bij Stolwijk Philipsen is het voor mij helemaal duidelijk; ik word Register Accountant. Maar eerst nog even een paar jaar terug in de schoolbanken!

Student

Hoi, ik ben Harmen, 22 jaar jong en 3e-jaars student Accountancy aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Op dit moment ben ik mijn meeloopstage bij Stolwijk Philipsen aan het afronden. Het waren 20 weken vol met nieuwe inzichten, ervaringen en indrukken. En…ik heb mijn toekomstbeeld nu helder! Om je uit te leggen hoe dat gegaan is, neem ik je even mee terug in de tijd…

Ik wil álles zien en álles doen

 

Een klein jaar geleden

Een klein jaar geleden werd het tijd om mij te gaan oriënteren voor een meeloopstage. 20 weken lang, 4 dagen in de week echt meedraaien op een accountantskantoor. Wat wilde ik gaan leren? Wat wilde ik gaan zien? Daar was ik snel uit: ik wilde álles zien en álles doen. Zo kwam ik via-via bij Stolwijk Philipsen terecht. Een relatief klein accountantskantoor waarbij ik de hoop had veel in de breedte te leren en zien.

Dus afgelopen november stond ik fris en fruitig in Wijchen te trappelen om te beginnen. November en december zijn relatief rustige maanden voor accountants. De echte storm is in de eerste maanden van het kalenderjaar. Ik wist dus dat ik de eerste twee maanden moest benutten om kennis te maken met de collega’s, het kantoor en de werkwijze, zodat ik vanaf januari écht iets kon toevoegen. Tenminste, dat dacht ik. Ik had niet verwacht dat mijn “storm” al op de eerste dag zou beginnen!

Erop springen en gaan!

Daar stond ik dan. Als student in een accountantskantoor. Waar de trein met klanten, werkzaamheden en taken altijd met flinke vaart doorrijdt. Ik had maar één keuze: erop springen en meerijden. En tjonge, wat een prima rit was het! De eerste dag al kreeg ik meteen een kleine opdracht die ik helemaal zelf uit mocht werken. Ja, ik werd in het diepe gegooid even voelde ik paniek in mij opkomen “Kan ik dit wel? Heb ik al voldoende kennis? Help!”. Op dat moment zeker spannend, maar achteraf de allerbeste manier om veel te leren. Zelf proberen, geen deeltaken, maar een compleet verhaal, de breedte in. In voorgaande dossiers kon ik zelf zaken opzoeken en de collega’s om mij heen stonden klaar om al mijn vragen te beantwoorden. Ik denk dat ze die eerste dagen knettergek werden van al mijn vragen, maar altijd werden mijn vragen geduldig en tot in de puntjes beantwoord. Gelukkig!

Eenmaal klaar met mijn opdracht heb ik samen met Maarten, relatiebeheerder AA en mijn begeleider, alles stap-voor-stap doorgelopen. En het gevoel dat ik toen kreeg was geweldig; mijn eerste opdracht is klaar! Wauw! En dat in mijn eerste week stage!

Oh… Ik snap het toch niet…

 

Ik snap het! Oh… toch niet.

Na die eerste opdracht ging ik met wat meer zelfvertrouwen aan de slag. Een nieuwe opdracht lag voor mijn neus waar ik vol enthousiasme aan begon. De eerste opdracht was goed gegaan, dus dit kon ik. Nou, het was wel een beetje naïef om te denken dat ik het na één opdracht wel snapte… Want natuurlijk was ik hier om te leren en daar hadden mijn collega’s heel goed over nagedacht voordat ze mij een tweede opdracht toewezen. Dus de nieuwe opdracht had nieuwe vraagstukken, nieuwe uitdagingen, onbekend terrein voor mij om te ontdekken en ontrafelen. En zo heb ik afgelopen 20 weken steeds weer nieuwe opdrachten aan mogen pakken met steeds meer verdieping en uitdaging. Iedere keer ging er weer een deur voor mij open.

Van medestudenten hoor ik dat zij veel aan deeltaken werkten tijdens hun stage en per onderdeel de diepte ingingen. Bij mij werkte het net andersom. Ik mocht een hele opdracht aanpakken, het totaalplaatje zien en doen. En daarna de diepte in. Dat was voor mij een perfecte aanpak om veel te kunnen leren.

Als een ervaren RA

De meest bijzondere ervaring tijdens mijn stage was zeker de week ‘intern’ bij een klant. Met 3 collega’s hebben we de jaarlijkse controle uitgevoerd. Omdat de klant een aardig eindje van ons kantoor zit, werd er een hotel geboekt, zodat we weinig reistijd hadden. Van maandag tot en met donderdag hebben we zo’n 10 uur per dag bij de klant gezeten. Super intensief om zo met je collega’s samen aan één opdracht te werken. Ik voelde mij ook een échte collega, geen stagiaire; ik had mijn eigen taken en werd vrij gelaten om initiatief te nemen. Collega Marieke, manager RA, was de opdrachtleider en op haar kon ik terugvallen met al mijn vragen.

Een welkome onderbreking

Als je zo intensief in een opdracht zit, is een regelmatige pauze echt nodig. Niet alleen om weer nieuwe energie op te doen, maar ook voor het contact met het team. Even wat luchtige gesprekken, lachen en ontspannen. De lunches en diners waren dan ook meer dan welkom. En daarna? Weer terug naar kantoor en door!

Praktijk vs. theorie
Tijdens mijn studie heb ik al veel geleerd, in theorie. Er is zeker overlap met de praktijk, maar voor mijn gevoel is het verschil tussen theorie en praktijk nog aardig groot. Het is meer de herkenning als je een opdracht krijgt en denkt “Oja, daar hebben we ooit iets over gehad”, maar je leert het pas écht als je het doet.

Wat wel heel duidelijk terug komt in de praktijk, is de theorie rondom de accountant zelf. Je moet objectief, integer, professioneel, vakbekwaam en zorgvuldig zijn. Alles wat je ziet en doet is vertrouwelijk. Dat is de basis van iedere opdracht die je doet.

Mijn toekomst is helder

 

Terug de schoolbanken in 

En nu? Nu is het tijd om weer de schoolbanken in te gaan. En dat vind ik zeker niet erg. Want eerlijk is eerlijk, ik miste mijn vrije tijd wel. Ik ben een actieve student en heb best een druk sociaal leven, dat is moeilijk te combineren met een fulltime baan. Maar dankzij deze stage weet ik nu heel goed wat ik met mijn toekomst wil: met een vast, gedreven team financiële controles uitvoeren bij grote(re) bedrijven. Ik word RA! En dat ik daarvoor nu eerst nog 6 jaar moet studeren is mooi meegenomen. Nog een paar jaar genieten van het studentenleven en daarna volle bak aan de slag!

Al met al kan ik zeggen dat mijn verwachtingen voorafgaand aan mijn stage ruimschoots overtroffen zijn. Ik heb meer gedaan dan ik vooraf had durven denken en voor mijn gevoel heb ik echt alles gezien. En dat ik nu ook weet wat ik met mijn toekomst wil is helemaal mooi meegenomen!

Zoek jij ook een uitdagende stage waar je veel kan zien én doen? Of heb je de opleiding accountancy al afgerond en zoek je een fijn team om in te werken? Ik kan Stolwijk Philipsen van harte aanbevelen! Je kunt gerust contact met ze opnemen, ze staan altijd open voor nieuw talent! Ze zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of je kunt een mailtje sturen.


Delen via Social Media