Urenregistratie onmisbaar bij combinatie eenmanszaak en bv

11 jun 2020

Wij zien regelmatig dat ondernemers een eenmanszaak uitoefenen én in hun eigen bv werken. Dit biedt verschillende fiscale mogelijkheden. Het is dan wel belangrijk dat je een goede urenregistratie bijhoudt.

In veel gevallen is het aantrekkelijk om naast een bv ook een eenmanszaak te hebben. Als ondernemer kun je zo namelijk profiteren van de fiscale voordelen van beide rechtsvormen. Voor de meeste fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting is het wel een vereiste dat je voldoet aan het urencriterium van een eenmanszaak. Het bijhouden van je urenregistratie is dan een must.

Uitspraak van het hof

Het hof van Leeuwarden heeft laatst uitspraak gedaan in een zaak om een ondernemer die werkte in zijn administratiekantoor (een bv) en zijn assurantiekantoor (een eenmanszaak). Beide activiteiten vonden op hetzelfde adres plaats. Deze ondernemer claimde zelfstandigenaftrek, maar kon niet hard maken dat hij daadwerkelijk aan het urencriterium van zijn eenmanszaak (het assurantiekantoor) voldeed.

In deze zaak ontbrak een urenregistratie, wat cruciaal was voor de uitspraak. Bovendien liepen meerdere activiteiten in elkaar over en was het onduidelijk welke voor rekening kwamen van het assurantiekantoor en welke niet. Het gevolg was dat in de aangifte de zelfstandigenaftrek werd geschrapt.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van een eenmanszaak zijn met name de fiscale ondernemersfaciliteiten, zoals de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Om voor deze faciliteiten in aanmerking te komen, moet je o.a. daadwerkelijk tenminste 1.225 uur in je bedrijf gewerkt hebben.

Een bv kent vooral voordelen als er veel winst wordt gemaakt. Je kunt met een bv voorkomen dat je over de winst het toptarief in box 1 van nu 49,5% aan inkomstenbelasting moet betalen.

Versoepeling urencriterium tijdens corona crisis

Vanwege de coronacrisis mag je er voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2020 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan je onderneming besteed hebt, ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

Wil je weten of de combinatie van een eenmanszaak en een bv voor jou ook interessant kan zijn? Onze adviseurs zijn telefonisch (024 6488 666) of per mail bereikbaar voor al je vragen.


Delen via Social Media