Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / false
Door de corona crisis worden veel reizen en evenementen afgezegd. Om niet in acute liquiditeitsproblemen te komen, kunt u er, als btw-ondernemer, voor kiezen om tegoedbonnen uit te geven.
Tegoedbonnen kunt u in de vorm van vouchers of kortingsbonnen geven: een voucher is inwisselbaar zonder bijbetaling. Bij het inwisselen van een kortingsbon is een bijbetaling nodig. Beide tegoedbonnen kennen andere gevolgen voor de btw.
Een voucher moet een volwaardige vervanging zijn van het goed of de dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leveren van dezelfde dienst, maar op een later moment. Op dit moment worden vouchers veel gebruikt in de luchtvaart.
Belangrijk om te weten is dat een voucher alleen gebruikt mag worden met instemming van de klant.
We onderscheiden twee soorten vouchers:
Bij dit type voucher is op het moment van uitgifte duidelijk of het product (of de dienst) in de toekomst belast is met 9% of 21% btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bioscoopbon. De btw moet afgedragen worden bij uitgifte van de voucher. De oorspronkelijke btw die over de betaling van de klant is berekend, blijft verschuldigd op het moment van uitgifte van de voucher omdat dan het btw-percentage al bekend is.
Bij een voucher voor meervoudig gebruik is op het moment van uitgifte niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is. Met de voucher kan namelijk een product dat belast is met 9% btw of een product belast met 21% btw worden aangeschaft. Een voucher voor een warenhuis is hier een voorbeeld van. De btw is verschuldigd op het moment dat de voucher ingewisseld wordt. Op dat moment is namelijk pas duidelijk welk btw-tarief van toepassing is.
Kiest u ervoor om kortingsbonnen uit te geven, dan is btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag. Dit is het bedrag dat de klant heeft betaald voor de levering of dienst die u nu niet kunt uitvoeren in verband met de coronacrisis. De kortingsbon kan ingewisseld worden tegen het product waar uw klant eerder (deels) voor betaald heeft, of eventueel een ander product. Op het moment van verzilvering van de kortingsbon is btw verschuldigd over de bijbetaling.
Het uitgeven van vouchers voor meervoudig gebruik levert een groter liquiditeitsvoordeel op ten opzichte van een voucher voor enkelvoudig gebruik. Het is dus voordeliger om vouchers voor meervoudig gebruik uit te geven, dus vouchers waarmee zowel producten belast met 9% btw als producten belast met 21% btw kunnen worden aangeschaft.
Let op: bij het uitgeven van vouchers voor enkelvoudig gebruik bent u direct al btw over het door de klant betaalde bedrag voor de aanvankelijk geplande levering of dienst verschuldigd. Ook over de latere bijbetaling bij inlevering van de kortingsbon dient btw afgedragen te worden.
Wilt u graag meer weten over de voor- en nadelen van kortingsbonnen en vouchers? Wij staan voor u klaar. Wij zijn telefonisch (0314 369 111) of per mail bereikbaar voor al uw vragen.
Actueel
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Update Special Eindejaarstips 2024
Mogelijk meer WBSO fiscaal voordeel voor jouw R&D
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
De Raad van State (RvS) ziet grote struikelblokken bij het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel en vindt dat de regering terug moet naar de tekentafel. Meer over het oordeel van de RvS en geconstateerde gebreken. In juni 2024 presenteerde het vorige kabinet het voorstel voor de Wet werkelijk rendement box 3 aan de RvS. Snel komen […]
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die schenken? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk