Geef je tegoedbonnen uit? Dit zijn de gevolgen voor de btw

18 mei 2020

Door de corona crisis worden veel reizen en evenementen afgezegd. Om niet in acute liquiditeitsproblemen te komen, kun je er, als btw-ondernemer, voor kiezen om tegoedbonnen uit te geven. 

Tegoedbonnen kun je in de vorm van vouchers of kortingsbonnen geven: een voucher is inwisselbaar zonder bijbetaling. Bij het inwisselen van een kortingsbon is een bijbetaling nodig. Beide tegoedbonnen kennen andere gevolgen voor de btw.

Vouchers

Een voucher moet een volwaardige vervanging zijn van het goed of de dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leveren van dezelfde dienst, maar op een later moment. Op dit moment worden vouchers veel gebruikt in de luchtvaart.

Belangrijk om te weten is dat een voucher alleen gebruikt mag worden met instemming van de klant.

We onderscheiden twee soorten vouchers:

  • Voucher voor enkelvoudig gebruik

Bij dit type voucher is op het moment van uitgifte duidelijk of het product (of de dienst) in de toekomst belast is met 9% of 21% btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bioscoopbon. De btw moet afgedragen worden bij uitgifte van de voucher. De oorspronkelijke btw die over de betaling van de klant is berekend, blijft verschuldigd op het moment van uitgifte van de voucher omdat dan het btw-percentage al bekend is.

  • Voucher voor meervoudig gebruik

Bij een voucher voor meervoudig gebruik is op het moment van uitgifte niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is. Met de voucher kan namelijk een product dat belast is met 9% btw of een product belast met 21% btw worden aangeschaft. Een voucher voor een warenhuis is hier een voorbeeld van. De btw is verschuldigd op het moment dat de voucher ingewisseld wordt. Op dat moment is namelijk pas duidelijk welk btw-tarief van toepassing is.

Kortingsbonnen

Kies je ervoor om kortingsbonnen uit te geven, dan is btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag. Dit is het bedrag dat de klant heeft betaald voor de levering of dienst die je nu niet kunt uitvoeren in verband met de corona crisis. De kortingsbon kan ingewisseld worden tegen het product waar je klant eerder (deels) voor betaald heeft, of eventueel een ander product. Op het moment van verzilvering van de kortingsbon is btw verschuldigd over de bijbetaling.

Liquiditeitsvoordeel

Het uitgeven van vouchers voor meervoudig gebruik levert een groter liquiditeitsvoordeel op ten opzichte van een voucher voor enkelvoudig gebruik. Het is dus voordeliger om vouchers voor meervoudig gebruik uit te geven, dus vouchers waarmee zowel producten belast met 9% btw als producten belast met 21% btw kunnen worden aangeschaft.

Let op: bij het uitgeven van vouchers voor enkelvoudig gebruik ben je direct al btw over het door de klant betaalde bedrag voor de aanvankelijk geplande levering of dienst verschuldigd. Ook over de latere bijbetaling bij inlevering van de kortingsbon dient btw afgedragen te worden.

Meer informatie

Wil je graag meer weten over de voor- en nadelen van kortingsbonnen en vouchers? Wij staan voor je klaar. Wij zijn telefonisch (024 6488 666) of per mail bereikbaar voor al je vragen.


Delen via Social Media